Historia browaru na tablicach

0
96
Załoga browaru w 1925 roku
Załoga browaru w 1925 roku | Fot. Browar Okocim
REKLAMA

„Browar Okocim: Wczoraj i dziś” – to tytuł wystawy, jaka stanęła na płycie brzeskiego rynku. Prezentacja przygotowana została z okazji 175-lecia miejscowego zakładu. Organizatorzy twierdzą, że jej bohaterowie to brzeski browar i ludzie, którzy pracowali w nim od początku jego istnienia, jak i ci, którzy tworzą jego historię dziś. Wystawa czynna będzie do końca listopada.

– Na wystawę składają się zdjęcia archiwalne, zgromadzone między innymi w izbie pamięci browaru Okocim oraz fotografie współczesne. Dzięki nim oprócz historii browaru można poznać jej pracowników. Zarówno tych sprzed wielu lat, jak i konkretne osoby, które dziś tu pracują i odpowiadają za warzenie wysokiej jakości piw – mówi Beata Ptaszyńska-Jedynak, rzeczniczka grupy Carlsberg.
Początki zakładu sięgają roku 1845, to wtedy Jan Ewangelista Goetz powołał do życia spółkę piwowarską. – Goetz był wizjonerem i innowatorem, to właśnie za jego czasów w brzeskim browarze zostało uwarzone pierwsze na ziemiach polskich piwo dolnej fermentacji. Browar Goetza szybko stał się jednym z największych i najnowocześniejszych na ziemiach polskich, a zaledwie 30 lat później jednym z pięciu największych producentów piwa w Cesarstwie Austro-Węgierskim, a zarazem największym w Galicji. Przez 175 lat browar przeżywał wiele wzlotów i upadków spowodowanych sytuacją polityczną i gospodarczą. Jednak tradycja i spuścizna jego założyciela oraz jego wartości takie jak „Pracą i prawdą” oraz „Najlepsze z najlepszego” przetrwały do dziś i wyznaczają kierunek działalności zakładu – dodaje Beata Ptaszyńska-Jedynak.

REKLAMA

Wystawa „Browar Okocim: Wczoraj i dziś” pokazuje, jak browar zmieniał się przez lata. – Tworzyli i tworzą go wspaniali ludzie i oni są głównymi bohaterami wystawy. To dzięki ich pasji, zaangażowaniu i wiedzy rozwijamy się i warzymy doskonałe piwa od 175 lat. Z taką załogą można zawsze śmiało patrzeć w przyszłość, nawet w trudnych i wymagających momentach jak np. obecna pandemia. Nasz browar łączy w sobie nowoczesność z historią, innowacyjność z poszanowaniem tradycji, z której wszyscy jesteśmy dumni – mówi Michał Napieracz, dyrektor browaru.
W tworzeniu wystawy czynny udział brali pracownicy, którzy dzielili się swoją wiedzą historyczną, wspomnieniami i pamiątkami rodzinnymi. Są wśród nich także członkowie Stowarzyszenia Miłośników Browaru Okocim, którzy od lat gromadzą pamiątki i systematyzują wiedzę na jego temat.
Organizatorzy zwracają uwagę, by odwiedzać ekspozycję z zachowaniem wszystkich zasad reżimu sanitarnego.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o