Więcej dymu tylko dla nas

0
33
wedzonka
REKLAMA

Od kilku miesięcy wielu właścicieli zakładów przetwórstwa mięsnego zabiegało o mniej restrykcyjne podejście do tego problemu, ponieważ ich firmom, dotychczas żyjących z wyrobów tradycyjnie wędzonych, groziłby upadek. Według nowych norm dopuszczalny maksymalny poziom benzopirenu zawartego w kiełbasie bądź szynce ma być zmniejszony z 5 do 2 mikrogramów, a poziom wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych musi być ograniczony z 30 do 12 mikrogramów na 1 kilogram. Właściciele wielu masarni byli przekonani, że nie są w stanie podołać takim obostrzeniem, dlatego powstało też Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Tradycyjnie Wędzonych. Najwięcej jego członków pochodzi z Małopolski i Podkarpacia, gdzie dawne metody wyrobu są najpowszechniejsze.
Fryderyk Kapinos, przewodniczący stowarzyszenia, zapowiadał w TEMI: – Wszystkie wyroby tradycyjnie wędzone z użyciem drewna drzew liściastych powinny zostać objęte ochroną i pozostać na rynku.
W wyniku działań stowarzyszenia i wielu spotkań z ministrem rolnictwa w projekcie zmian przyjęto, że przez najbliższe trzy lata, do 2017 roku, możliwa będzie produkcja i sprzedaż wyrobów mięsnych tradycyjnie wędzonych przy zachowaniu dotychczasowych norm, ale tylko na rynku krajowym. Producenci będą musieli spełnić zasadniczy warunek: – na piśmie zgłosić w powiatowych inspektoratach weterynaryjnych produkty wyrabiane po „staremu”.
– Z tego, co zdążyłem się zorientować, wciąż brakuje szczegółowych wytycznych w tej sprawie – twierdzi Zdzisław Piasecki, właściciel zakładu masarskiego w Dąbrowie Tarnowskiej. – W powiatach jeszcze nie wiedzą, jak to wszystko ma wyglądać, a czas goni.
Początkowo minister miał plan, żeby producenci przechodzili długotrwałą procedurę weryfikacji swoich produktów za pośrednictwem urzędów marszałkowskich, ale był on alarmowany, że nie starczy na to czasu. Z tego powodu załatwianie tych spraw przeniesiono na poziom powiatów.
– Na pewno można mówić o pewnym postępie, ponieważ gdy dowiedzieliśmy się na początku o bardzo restrykcyjnych normach wprowadzanych przez Unię, byliśmy pełni obaw co do przyszłych losów naszych zakładów – mówi Zdzisław Piasecki. – Z tym że ustępstwa wobec nas, o których rozmawiamy, to tylko okres przejściowy. Trudno powiedzieć, co będzie dalej.
– Dla zakładów czas do 2017 r. będzie czasem na przystosowanie się do nowych norm – oznajmiła Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jej zdaniem, przyjdzie teraz dokładnie określić, czym jest tradycyjne wędzenie charakterystyczne dla krajowych masarni, a dalsza praca polskich przedstawicieli w Brukseli powinna polegać na uzyskaniu możliwości sprzedaży tych wyrobów na rynkach unijnych. Wiadomo, że część zakładów z powodu zakazu sprzedaży niespełniających nowych norm wędlin w krajach Unii już jest na tym stratna. Z ok. 1500 firm produkujących wyroby w dotychczasowej technologii jedna trzecia ma certyfikaty zezwalające na ich  import do strefy UE.
Innych wątpliwości też nie brakuje. Producent wędlin z Dąbrowy Tarnowskiej opowiada, że jego znajomy z branży wybudował trzy wędzarnie i badania pobranych z wyrobów próbek znacznie się różniły.- Bywa, że wychodzą różne wyniki badań wędlin umieszczonych nawet na tym samym drążku. To powiatowy lekarz weterynarii wybiera laboratoria w kraju, które zajmują się analizami, ale, jak widać, co laboratorium, to inny wynik. I w jednym za badania płaci się 200, a w drugim 700 zł. Płacimy my.
Producenci przechodzą też szkolenia. Jeden z nich mówi nam, że na szkoleniu pani prowadząca zajęcia czytała fragmenty jakiegoś poradnika dla wędliniarzy, a pan zadał uczestnikom pytanie: jak zbudować taką wędzarnię, by wyroby spełniały potem odpowiednie normy?
– Problem w tym, że to my oczekujemy odpowiedzi na to pytanie.
Producenci kiełbasy i szynki robionej według dawnych receptur argumentują, że zmiany w technologii oznaczają zmianę walorów smakowych oraz zapachowych i utratę dużej części rynku. Unia wprowadza nowe normy wędzenia, przekonując, iż zawarte w dymie konserwującym związki mają silne działanie rakotwórcze. 

REKLAMA
REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments