Arepas czyli kolumbijskie śniadanie

0
27
arepas
Arepas. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

PLACKI:
200 g mąki kukurydzianej,
100 ml wody,
½ łyżeczki soli

REKLAMA

SALSA POMIDOROWA:
2 dojrzałe pomidory,
limonka,
cebula,
świeża kolendra lub natka pietruszki,
ząbek czosnku,
papryczka chilli,
sól i pieprz

Składniki na placki mieszamy, aby powstała jednolita masa. Powinna być gęsta, tak abyśmy mogli uformować placuszki. Gotowe placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Placuszki powinny być rumiane. Pomidory obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ząbki czosnku i chilli. Dodajemy posiekaną kolendrę i sok z limonki. Solimy i doprawiamy do smaku pieprzem. Na maśle smażymy jajka. Kładziemy kolejno na każdym placuszku salsę a następnie jajko sadzone.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o