Babka cytrynowa

0
98
Babka cytrynowa
fot. Joanna Gróral
REKLAMA

Składniki:

• 4 jajka (jak małe to 5 szt)
• 1 szkl cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 1 szkl mąki tortowej
• pół szkl mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g roztopionego i wystudzonego masła
• sok i skórka z 1 dużej cytryny (jak małe to z dwóch)

Wykonanie:

Jajka i cukry ubić mikserem na gęstą masę. Dodać masło, sok i skórkę. Mieszać na niższych obrotach. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. ok. 35 – 40 minut – do suchego patyczka. Polewy w zależności od upodobań możemy wykonać z białej czekolady lub z lukru z dodatkami. Gdybyśmy się pokusili na opcję z białą czekoladą, prosty przepis dołączam poniżej.

Polewa to 2 białe czekolady roztopione w kąpieli wodnej plus odrobina śmietanki 30%.

REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Opinie w treści
Zobacz wszystkie komentarze