Bobgulasz czyli zupa fasolowa po węgiersku

Bobgulasz
Bobgulasz. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

1 opakowanie małej fasolki białej lub czerwonej (suchej)
30 dkg wędzonego
2 ząbki czosnku
20 dkg wędzonej golonki
2 łyżki smalcu
1 łyżka przecieru pomidorowego
pomidory w puszce,
½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 litr wywaru jarzynowego
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 cebula
sól i pieprz
słodka wędzona papryka oraz papryka ostra
kwaśna śmietana

REKLAMA

Fasolę zalewamy przegotowaną chłodną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przecedzamy fasolę, zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy do miękkości. Jak już fasola będzie miękka, w garnku roztapiamy smalec, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej i wino. Mieszamy i smażymy ok. 3 minuty do odparowania wina. Dodajemy pokrojone w kostkę wędzonki i wszystko zalewamy ugotowaną fasolą wraz z wywarem, w którym się gotowała.
Dodajemy przecier pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy całość około pół godziny.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o