Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri - propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

Potrawa ta pochodzi z Gruzji, kuchnia tego kraju jest niezwykle oryginalna i różnorodna. Trudną ją sobie wyobrazić bez serów, warzyw czy ziół.

Składniki:
ciasto drożdżowe :
świeże drożdże 25 g
1 łyżka cukru
mąka pszenna 500 g
1 łyżeczka soli
200 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
50 g roztopionego masła

Farsz do ciasta:
ser feta 200 g
ser mozzarella 200 g
ser twarogowy typu labneh 200 g
2 jajka
szczypiorek

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i dokładnie rozcieramy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, część mleka i wodę. Mieszamy. Następnie resztę mleka wlewamy do miski z drożdżami, mieszamy i dodajemy do mąki. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto aż składniki się dobrze połączą. Ciasto odkładamy i formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Blat oprószamy mąką i rozgniatamy po kolei obie części ciasta, formujemy placki i rozwałkowujemy na grubość 0,5-1 cm.
Brzegi każdego placka zawijamy do środka, końce sklejamy tworząc łódki. Placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdej z łódeczek wkładamy startą mozzarellę, pokrojony ser feta i ser libański. Placki pieczemy ok 20 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni C.
W zapieczonym serowym farszu w każdej łódeczce robimy niewielkie wgłębienie i wbijamy jajko.
Chaczapuri zapiekamy jeszcze chwilę aż białko jajka się zetnie.
Gotowe chaczapuri posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o