Chlebek czosnkowy do odrywania

0
31
Chlebek czosnkowy
fot. Joanna Góral
REKLAMA

Składniki:

• 40g drożdży
• 3/4 szklanki ciepłego mleka
• 1/2 ciepłej wody
• 600g mąki
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 4 łyżki oliwy z oliwek

Masełko:
• 150g masła
• 3 łyżki posiekanego koperku
• 3 łyżki natki pietruszki
• 3 łyżki posiekanej bazylii
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka soli

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie dodać zioła, sól i wymieszać.

Ciasto:
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, ١ łyżkę mąki, cukier. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach dodać mąkę z solą, wbić jajko, wymieszać i dodać oliwę z oliwek. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut.

REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Opinie w treści
Zobacz wszystkie komentarze