Ciasto marchewkowe

0
198
fot. Marcia Vineberg

2 szklanki cukru,
4 jajka,
1,5 szklanki oleju

Zmiksuj razem – do uzyskania konsystencji kremu. W osobnym naczyniu wymieszaj:

2 szklanki mąki, marchewki,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczkę soli

Stopniowo dodaj suche składniki do utartego wcześniej ciasta. Dodaj drobno starte marchewki – 3 szklanki. Przełóż ciasto do okrągłej formy o średnicy 22 cm. Piecz w temperaturze 180 st. lub 160 st. z termoobiegiem 25 do 30 minut.

MASA SEROWA:
100 g masła,
3 serki naturalne Bieluch,
1 szklanka cukru pudru

Utrzyj masło z cukrem, dodaj stopniowo serki. Przetnij ciasto na pół, przełóż połową kremu, drugą połowę rozsmaruj na wierzchu. Udekoruj np. migdałami.

AUTOR: Marcia Vineberg

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o