Coca czyli hiszpańska pizza

Coca-czyli-hiszpańska-pizza
Coca. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

CIASTO:
500 g mąki
250 ml wody lub białego wytrawnego wina
50 g świeżych drożdży
80 ml oliwy
zioła (rozmaryn, tymianek)
sól

REKLAMA

FARSZ:
zielone szparagi
pieczona czerwona papryka
ser typu grana padano lub ser żółty

Ciasto wyrabiamy jak na pizzę, dodając pod koniec zioła. Czekamy do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy kształt prostokąta. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem, nakładamy podgotowane szparagi oraz upieczoną wcześniej i pokrojoną w paski paprykę. Pieczemy 20-25 minut w 200 C (bez termoobiegu 220 C).
Bardzo ważne: warzywa na cieście, zarówno przed jak i po upieczeniu smarujemy oliwą z oliwek!

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o