Empanadas czyli kolumbijska królowa przekąsek

0
50
Empanadas
Empanadas czyli kolumbijska królowa przekąsek. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

400 g mielonego mięsa wołowego,
puszka czerwonej fasoli,
czerwona cebula,
papryczka chilli,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka kminu rzymskiego,
garstka rodzynek (w oryginale tzw. złote owoce czyli miechunka peruwiańska),
ciasto francuskie,
jajko

REKLAMA

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chilli i odcedzoną fasolę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, odrobinę wody, rodzynki i dusimy ok. 10 minut. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy. W cieście wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika każdy pierożek smarujemy jajkiem. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierożki możemy podać z salsą pomidorową.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o