Filet z kurczaka z kością i ze skórą zapieczony z przyprawami i miodem

0
70
Filet-z-kurczaka
Propozycja podania | fot. Joanna Góral
REKLAMA

Składniki:
• dwa filety z kurczaka z kością i skórą
• dwie cebule skrojone w półplasterki
• kilka (około 7 – 10 pieczarek)
• olej
• czosnek przeciśnięty przez prasę (4 ząbki)
• przyprawa do kurczaka cała
• łyżka ketchupu
• dwie łyżki miodu do smarowania pod koniec pieczenia

Przygotowanie
Przygotować zalewę z oleju z przyprawami, czosnkiem według uznania. Mieso umyć, osuszyć i zabejcować w zalewie (dobrze, żeby mięso poleżało i nabrało aromatu przynajmniej dwie godziny w zalewie). Następnie przełożyć mięso do gęsiarki, dorzucić cebulę i pieczarki, zalać zalewą, która pozostała… Czas pieczenia pod przykryciem to ok. 1 godz. 30 min w temperaturze ok. 200 stopni. Odkryć, posmarować miodem po wierzchu i podpiec jeszcze 15/20 minut. Posmarowana miodem skórka pod wpływem temperatury robi się chrupiąca i ma ciekawy aromatyczny smak… Pycha!

REKLAMA
REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments