Focaccia z pomidorami i serem

0
246
Focaccia z pomidorami i serem | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

SKŁADNIKI NA CIASTO
30 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych,
1 łyżeczka cukru,
ok. 300 ml ciepłej wody,
450 g mąki,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy

REKLAMA

NA WIERZCH
małe pomidorki,
1 łyżeczka kaparów,
1 mozarella,
2 łyżki startego parmezanu

Robimy zaczyn ze 120 ml wody, drożdży i łyżeczki cukru, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn, oliwę oraz wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, formujemy kulę i odkładamy do wyrośnięcia. Natłuszczamy formę do pieczenia (oliwą), nakładamy na formę ciasto i rozprowadzamy równej grubości warstwę. Skrapiamy oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 220 C i pieczemy ciasto około 10-15 minut. Po wyjęciu układamy na cieście pomidorki, kapary, posypujemy oregano i bazylią. Nakładamy plastry mozzarelli i jeszcze raz skrapiamy oliwą. Pieczemy jeszcze około 10 minut. Po upieczeniu możemy posypać focaccię startym parmezanem.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o