Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami
Frittata ze szparagami. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

4 duże ziemniaki
pęczek zielonych szparagów
pęczek białych szparagów
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
6 jajek
1 łyżka startego parmezanu lub sera żółtego
sól, pieprz
1 łyżka masła

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy, mieszając około 20 minut. Następnie dodajemy ząbki czosnku. Smażymy kolejne 15 minut. Szparagi (białe) obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w 2 cm kawałki, odcinając uprzednio twarde końcówki. Następnie gotujemy je około 5 minut (białe wraz z zielonymi) w osolonym wrzątku. W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy starty parmezan oraz sól i pieprz. Możemy dodać ulubione zioła. Ugotowane szparagi dodajemy do masy jajecznej, którą następnie wlewamy na patelnię z ziemniakami. Dodajemy pomidorki i smażymy aż masa jajeczna się zetnie i powstanie omlet. Odwracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3 minuty. Kroimy w ćwiartki i podajemy.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o