Frittata

0
221
Frittata, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Frittata – proste, smaczne i ciekawe danie, składające się w zasadzie z jajek i ziemniaków. Można ją przyrządzać z różnymi dodatkami – wszystko zależy od wyobraźni kucharza. Zazwyczaj dodajemy sery (mozzarella, gorgonzola), suszone pomidory, kozi ser i oczywiście świeże zioła. Do naszej frittaty dodaliśmy borowiki.

REKLAMA

4 duże ziemniaki
8 borowików
2 ząbki czosnku
6 jajek
1 łyżka startego parmezanu
Sól, pieprz
Świeży rozmaryn
1 łyżka masła

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy, mieszając, około 20 minut. Następnie dodajemy ząbki czosnku i pokrojone borowiki. Smażymy kolejne 15 minut. W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy starty parmezan oraz świeży rozmaryn, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Masę jajeczną wlewamy na patelnię z ziemniakami i smażymy aż masa jajeczna się zetnie i powstanie omlet. Odwracamy na drugą stronę i smażymy ok 3 minuty. Kroimy w ćwiartki i podajemy frittatę udekorowaną gałązkami rozmarynu.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o