Gulasz gruziński

0
26
Gulasz gruziński
Gulasz gruziński. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

60 dkg cielęciny
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku
papryczka chilli
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
świeża kolendra
suszony cząber (2 łyżeczki)
sól
4 dojrzałe pomidory lub pomidory w puszce
½ szklanki wody

REKLAMA

Cielęcinę kroimy w kostkę o grubości ok. 1 cm. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni ze wszystkich stron. Odkładamy. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Do garnka wkładamy mięso, pokrojoną cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojone drobno chilli. Dodajemy pomidory oraz wodę, solimy i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę w proszku, liście laurowe, ziele angielskie oraz cząber. Dusimy około 1,5 godziny. Mięso musi być miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i mieszamy. Gulasz najlepiej smakuje z pajdą wiejskiego chleba.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o