Gulasz transylwański

0
31
Gulasz transylwański
Gulasz transylwański. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

500 g łopatki wieprzowej
2 łyżki mielonej papryki
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
cebula
400 g kiszonej kapusty
1 puszka pomidorów krojonych
szklanka wody
sól, pieprz
2 łyżki śmietany kwaśnej

REKLAMA

Mięso kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na smalcu w garnku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Solimy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy około 10 minut. Kapustę odcedzamy i dodajemy do mięsa, wrzucamy paprykę, kminek oraz pomidory. Wlewamy resztę wody. Całość mieszamy i dusimy około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

CIEKAWOSTKA
Gulasz transylwański pochodzi ze spornego terytorium węgiersko-rumuńskiego, czyli Siedmiogrodu. Region ten należał początkowo do Węgier, a następnie przeszedł w panowanie Rumunii. Ponownie wrócił do Węgier i znowu został przejęty przez Rumunię. Oba kraje uważają to danie za typowe dla swojej kuchni. Najważniejsze, że gulasz jest smakowity!

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o