Hiszpańska zarzuela czyli zupa rybna z owocami morza

0
30
Hiszpańska zarzuela czyli zupa rybna z owocami morza
Hiszpańska zarzuela czyli zupa rybna z owocami morza. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Składniki na 4-6 porcji:
2 łyżki oliwy
2 czerwone papryki
1 drobno pokrojona cebula
2 kg ryb i owoców morza (filety z białych ryb morskich, krewetki, krążki kalmarów, langustyny)
6 ząbków czosnku (pokrojonych w cienkie plasterki)
liść laurowy
szczypta szafranu
8 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki
sól i pieprz

REKLAMA

Ryby i owoce morza czyścimy i odstawiamy na bok. Papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, liście laurowe, szafran, sól i pieprz. Ja jeszcze dodaję szczyptę cynamonu, nadaje zupie niepowtarzalnego smaku. Całość dusimy około 10 minut. Dolewamy wino i gotujemy. Wlewamy wodę i sok z limonki. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Następnie filety solimy i obtaczamy w mące, smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony i dodajemy do zupy. Dodajemy owoce morza i gotujemy około 15 minut. Zupę podajemy na gorąco zaraz po ugotowaniu.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o