I love Pavlove

0
61
I-love-Pavlove
Propozycja podania | fot. Joanna Góral
REKLAMA

Składniki:

Beza:
• 6 białek rozmiaru L
• 375 g cukru
• 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Krem:
• 250g mascarpone, zimnego
• 1,5 łyżki cukru wanilinowego
• 250 ml szklanki śmietanki 30%, bardzo zimnej
• owoce i polewa (opcjonalna)
• owoce sezonowe
• 3 łyżki płynnego miodu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• opcjonalnie polewa z roztopionej w kąpieli wodnej mlecznej czekolady lub sosu do lodów.
• ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii

Beza – wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 140 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm (ja odkrysowuję talerz do drugiego dania obiadowego). Do misy miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i „podnieść” szpatułką boki. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 140 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny.

REKLAMA

Krem – wykonanie:
Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem. Udekorować owocami według uznania. Można polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii, roztopioną polewą z czekolady lub sosem do lodów.

REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments