Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty. Propozycja podania - fot. Anna Zych-Zagata

400 g kapusty kiszonej
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g wędzonego boczku
1 laska kiełbasy toruńskiej lub jałowcowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
2,5 litra wody

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Następnie wkładamy obrane i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Kroimy kapustę i dodajemy do gotujących się warzyw. Kiełbasę, boczek oraz cebulę i czosnek kroimy, smażymy na patelni i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o