Keftedes – pulpeciki mięsne po grecku z cynamonem

keftedes
Keftedes. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

mielone mięso wołowe 500 g
3 cebule
natka pietruszki
3 dojrzałe pomidory
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki cynamonu
jajko
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka oregano
½ szklanki wody lub bulionu warzywnego
sól i pieprz

REKLAMA

Cebule kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, czosnek rozgniatamy. Do miski wkładamy mięso, jedną pokrojoną cebulę, natkę pietruszki oraz czosnek. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Solimy i całość wyrabiamy na gładką masę, z której następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pulpeciki z każdej strony. W naczyniu do duszenia podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pozostałe cebule. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, oregano oraz cynamon, solimy i doprawiamy pieprzem. Dusimy około 10 minut. Następnie do sosu dodajemy pulpeciki i dusimy jeszcze około 20 minut.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o