Kolumbijska zupa krem z karczochów

0
13
Karczochy
Kolumbijska zupa krem z karczochów. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

4 serca karczochów (ja użyłam karczochy z puszki),
2 łyżki masła,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka,
3 ziemniaki,
sól i pieprz,
¼ szklanki śmietanki do zup i sosów,
frytki z ziemniaków

REKLAMA

W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ząbki czosnku. Smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy karczochy i obrane oraz pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 30 minut. Ugotowaną zupę miksujemy, dodajemy śmietankę i gotujemy ok. 5 minut. Zupę podajemy z frytkami.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o