Kotlety mielone z boczniaków

0
30
Kotlety z boczniaków
Propozycja podania | fot. Kamila Neminarz
REKLAMA

Składniki:
• 250 g świeżych boczniaków
• ½ marchewki
• ½ cebuli
• 1 ząbek czosnku
• ½ bułki pszennej
• 3 łyżki mąki owsianej (lub dowolnej)
• 1 jajko
• 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia
• ½ łyżeczki przypraw: sól, pieprz, majeranek
• łyżka suszonej pietruszki

Przygotowanie
Umyte boczniki zalewamy wodą i gotujemy przez 15 – 20 minut. Po tym czasie boczniaki odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Ugotowane boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy (nie za długo, nie ma być to gładka masa). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy marchewkę i znów chwilę podsmażamy. Boczniaki mieszamy z podsmażonymi warzywami, przyprawami, jajkiem i mąką. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym maśle do zarumienienia z każdej strony. (można również je upiec w piekarniku).

REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments