Krem z dyni

Krem z dyni, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Pora jesienna, to idealna czas, by przygotować pyszną, odżywczą zupę z dyni.

REKLAMA

800 g miąższu z dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ziemniaków
2 łyżki oliwy
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru (startego, świeżego)
1 puszka mleczka kokosowego
1,5 litra szklanki bulionu warzywnego
oliwa dyniowa
sól, pieprz

Dynię i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulkę (żeby szybciej się zeszkliła, możesz ją odrobinę posolić). Dodaj czosnek, a następnie wrzucić przygotowaną dynię i ziemniaki. Całość smaż przez około 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę, imbir oraz kurkumę. Wymieszaj. Gdy wszystko się ze sobą połączy, do garnka wlej bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem dodając w trakcie blendowania mleczko kokosowe. Podawaj z prażonymi pestkami z dyni i kleksem z oliwy dyniowej.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o