Kurczak po baskijsku

0
295
Kurczak po baskijsku, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Sery, wino, pate, tarta tatin, boeuf Bourguignon, poulet Basquaise – sekrety francuskiej kuchni z jej pysznym i długim menu, które powinno się znaleźć i na polskim stole. Dziś powiemy Wam jak przygotować wspaniałego, soczystego kurczaka. Poulet Basquaise, czyli kurczak po baskijsku

REKLAMA

2 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
pomidory w puszce
4 udka z kurczaka lub 2 udka i 2 piersi
1 mała ostra papryczka
gałązka świeżego tymianku
2 marchewki, 1 pietruszka, świeża natka pietruszki

Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i miąższ kroimy również w drobną kostkę. Udka solimy i posypujemy pieprzem, następnie smażymy na klarowanym maśle z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy cebulę, czosnek i paprykę.
Udka oraz podsmażony czosnek, cebulę i paprykę przekładamy do rondelka, dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę, dodajemy świeży tymianek i dusimy na małym ogniu około 50 minut. W razie potrzeby dodajemy troszkę wody bądź bulionu aby udka się nie przypaliły.
Gotowe mięso wraz z sosem podajemy z ugotowanym ryżem bądź ziemniakami puree.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o