Kurczak po peruwiańsku

0
31
Kurczak po peruwiańsku
Kurczak po peruwiańsku. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

4 kawałki kurczaka
oliwa
sól
pieprz
cebula pokrojona w kosteczkę
3 ząbki czosnku, puszka pomidorów
czerwona papryka
marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liście laurowe
kmin rzymski
kilka suszonych grzybów (uprzednio namoczonych w wodzie)
4 obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki
garść rodzynek

REKLAMA

Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy, solimy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze chwilę i przekładamy do garnka, w którym będziemy dusić potrawę. Dodajemy przecier pomidorowy, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę,
pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, namoczone grzyby oraz pomidory w puszce, liście laurowe, kmin rzymski oraz ziemniaki. Solimy, wlewamy odrobinę wody i dusimy ok. 40 minut. Dodajemy rodzynki i jeszcze dusimy aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o