Kurczak w sosie sojowym z warzywami i ryżem jaśminowym to nieskomplikowany przepis na pyszne i pożywne danie obiadowe.
Składniki:
2 filety z kurczaka pokrojone w cienkie plastry
Sok z limonki
1 papryczka chili
2 długie czerwone papryki
1 por
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy miodowej
ryż jaśminowy
Do miski wlewamy sos sojowy, sok z limonki, pokrojone drobno ząbki czosnku i papryczkę chili, musztardę miodową i łyżkę oleju rzepakowego. Wkładamy pokrojone filety z kurczaka i marynujemy ok. pół godziny.
W międzyczasie papryki myjemy, kroimy w krążki, pora sparzamy i kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy.
Do woka wlewamy łyżkę oleju rzepakowego, następnie wrzucamy filety z kurczaka wraz z marynatą, smażymy przez chwilę. Dodajemy warzywa i dusimy w woku. W tym czasie gotujemy ryż.
Tak przygotowanego kurczaka wykładamy na talerze wraz z ugotowanym ryżem, dekorujemy szczypiorkiem i kawałkami cytryny lub limonki.
Dodaj komentarz