Kurczak w zielonym curry

0
34
Kurczak w zielonym curry
Kurczak w zielonym curry. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

filet z piersi kurczaka
cukinia
zielona papryka
2 papryczki chilli
mleczko kokosowe,
szczypiorek
garść zielonej fasolki
2 ząbki czosnku
sok z limonki
świeża bazylia,
świeża kolendra
½ łyżeczki imbiru w proszku
sól i pieprz

REKLAMA

Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy i drobno kroimy, dodajemy posiekany szczypiorek oraz papryczki chilli, sok z limonki. Liście bazylii i kolendry siekamy i całość blendujemy, dodając 1 łyżkę oliwy z oliwek. Na koniec solimy i dodajemy pieprz. Filety z kurczaka kroimy w paski, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Następnie cukinię oraz paprykę kroimy w plasterki. W woku rozgrzewamy oliwę i smażymy cukinię z papryką. Dodajemy mięso i imbir. Następnie dodajemy umytą zieloną fasolkę i smażymy około 3 minuty. Całość zalewamy mlekiem kokosowym.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o