Makaron penne z kurczakiem i zielonymi papryczkami w sosie śmietanowym

Makaron penne
Makaron penne z kurczakiem i zielonymi papryczkami w sosie śmietanowym. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

500 g makaron penne
5 pomidorków
zielone papryczki*
1 cukinia, pierś z kurczaka
śmietanka do zup i sosów
tarty parmezan lub żółty ser

REKLAMA

*Pimientos de Padrón to jedne z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Zwykle podaje się je w wyjątkowo prostej formie – lekko podsmażane na oliwie, posypane gruboziarnistą solą – i tak też je będziemy przygotowywać.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobne paski. Doprawiamy ulubionymi ziołami i posypujemy solą. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki cukinię, dusimy około 8 minut. Następnie dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze około 1 minutę. Papryczki myjemy i smażymy na oliwie posypując gruboziarnistą solą. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem z kurczakiem i cukinią. Następnie na każde danie wykładamy po kilka usmażonych papryczek i ozdabiamy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. Na koniec posypujemy startym serem.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o