Makaron w sosie paprykowym

0
243
Makaron w sosie paprykowym,, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Sos paprykowy jest smaczną alternatywą dla popularnego sosu bolońskiego. Do jego przygotowania nie potrzebujemy mięsa.

REKLAMA

2 czerwone papryki
2 średnie cebule (najlepiej cukrowa)
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
50 ml słodkiej śmietanki
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
ulubiony makaron

Umytą paprykę pokroić na połówki, pozbawić pestek. Cebulę pokroić na ćwiartki. Paprykę, cebulę i czosnek w łupinach ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec ok. 20-30 minut, do czasu, aż warzywa się lekko przyrumienią. Z papryki zdjąć skórę, a czosnek obrać z łupiny. Upieczone warzywa zblendować razem z bazylią. Przełożyć na patelnię, dodać odrobinę soli, pieprzu, oliwę z oliwek oraz śmietankę. Całość dusić pod przykryciem około 10-15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec dodać parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem. Podać posypane parmezanem i listkami bazylii.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o