Muffinki marchewkowe

0
36
Muffinki
Propozycja podania | fot. Kamila Neminarz
REKLAMA

Składniki:
• 2 szklanki startej marchewki (najlepiej na małych oczkach tarki)
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej
• 0,5 szklanki cukru trzcinowego
• 0,5 szklanki oleju (np. olej z winogron, olej kokosowy)
• 3 małe jajka w temp. pokojowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• płaska łyżeczka cynamonu
• szczypta-dwie imbiru
• szczypta soli

Przygotowanie
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Przygotowujemy dwie miski – mniejszą i większą. W mniejszej mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, przyprawy i sól. W drugiej roztrzepujemy jajka wraz z cukrem. Następnie do jajka dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy marchewkę. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Przekładamy papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180°C.

REKLAMA
REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments