Naleśniki po meksykańsku

0
214
Naleśniki po meksykańsku | fot. Anna Zych-Zagata

SKŁADNIKI NA CIASTO
1 szklanka mąki,
2 jajka,
1 i ½ szklanki mleka,
2 łyżki oliwy,
sól

FARSZ
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
pomidory z puszki,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
czerwona fasola z puszki,
kukurydza z puszki, ziarna kolendry,
ostra mielona papryka,
zioła prowansalskie

Na głębokiej patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony czosnek, a następnie pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól oraz kilka ziaren kolendry i 1 łyżeczkę ostrej papryki mielonej. Mieszamy. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę. Dusimy około 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy niecałą łyżeczkę ziół prowansalskich. W międzyczasie w misce miksujemy ciasto z mleka, mąki, jajek, oliwy i soli. Pieczemy na patelni do naleśników. Po upieczeniu naleśniki wykładamy na talerz i przykrywamy np. pokrywką. Następnie naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Możemy polać je ketchupem i przyozdobić natką pietruszki bądź świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o