Naleśniki po meksykańsku

0
219
Naleśniki po meksykańsku, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Naleśniki możemy przyrządzać na różne sposoby. Prezentowany przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom meksykańskiej kuchni.

REKLAMA

DANIE DLA 4 OSÓB
8 – 10 naleśników
350 g tartego sera typu żółta mozarella
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki płatków chili
świeża kolendra lub natka pietruszki

SKŁADNIKI NA FARSZ
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego albo mieszanego)
przyprawy (2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy

SKŁADNIKI NA SOS
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz

Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez około 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut. Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez około 10 minut. Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez około 5 minut co chwilę mieszając, tym razem bez przykrycia.
Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez około 10 min bez przykrycia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami. Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez około 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką pietruszki.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o