Papryki po węgiersku

papryki
Papryki po węgiersku. Propozycja podania |fot. Anna Zych-Zagata

3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
torebka ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki żółtego sera
słodka oraz ostra papryka w proszku
1 jajko

REKLAMA

Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę smażymy wraz z drobno posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju lub smalcu. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, dodajemy mięso, koncentrat, 1 jajko oraz 3 łyżki startego sera żółtego. Składniki wyrabiamy. Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne i napełniamy farszem. Skrapiamy odrobiną oleju i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypujemy pozostałym startym żółtym serem.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o