Penne all’ arrabbiata czyli szybki i wściekły makaron

0
320
Penne all'arrabbiata, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata

Do przygotowania tego dania wystarczy zaledwie kilka składników – papryczka chilli, czosnek, pomidory, czasem również boczek. Arrabbiato znaczy po włosku „wściekły” zatem pasta all’arrabbiata to nic innego jak „zły, wściekły makaron”. Danie to podobno wymyślone zostało przez biednych mieszkańców Rzymu – miało dodawać im siły i krzepy. Nazwę swoją potrawa zawdzięcza ostrej papryczce. Stopień jej ostrości zależy oczywiście od naszego gustu.

REKLAMA

makaron penne
3 ząbki czosnku
papryczka chilli
pomidory w puszce (w sezonie używamy oczywiście świeżych)
10 dkg boczku wędzonego (pokrojonego w niewielką kostkę)

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebule kroimy w drobną kostkę. Papryczkę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę zalewy z pomidorów i smażymy pokrojony w kostkę boczek, następnie dodajemy czosnek, cebule i papryczkę. Dodajemy pomidory, sól i pieprz. Całość dusi,y ok 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy ( ja mam swój, ale można użyć gotowy z puszki lub kartonika). Dodajemy przyprawy i całość dusimy razem około 10 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o