REKLAMA
3 duże ziemniaki
twaróg półtłusty
mała kwaśna śmietana
4 rzodkiewki
szczypiorek,
1 ząbek czosnku
4 szt. filetów śledziowych
papryka w proszku (słodka)
sól, pieprz
REKLAMA
Każdego ziemniaka szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. godzinę w piekarniku w temperaturze 200 st. C. Śledzie kroimy na 3 części i odkładamy. W misce wyrabiamy gzik. Dokładnie mieszkamy twaróg ze śmietaną, pokrojonym drobno szczypiorkiem, umytymi i pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami. Dodajemy posiekany drobno czosnek oraz sól i pieprz. Mieszamy ponownie. Upieczone ziemniaki wyjmujemy, każdy kroimy na pół. Na każdą połówkę wykładamy po 2 łyżki gzika a na nim układamy kawałki śledzi. Posypujemy papryką w proszku.
REKLAMA
Dodaj komentarz