Pieczone ziemniaki z sosem guacamole

ziemniaki-z-sosem
Pieczone ziemniaki z sosem guacamole. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

4 średnie ziemniaki,
4 łyżeczki masła,
3 sztuki awokado,
4 plastry boczku,
sól,
sok z limonki lub cytryny,
pomidor,
szalotka,
papryczka chilli,
świeża kolendra lub natka pietruszki

Ziemniaki dokładnie myjemy, nacinamy z jednej strony na krzyż. Smarujemy je od strony nacięcia masłem i solimy. Następnie każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około godzinę. Pod koniec pieczenia na patelni smażymy boczek z obu stron aż powstaną chrupiące chipsy. W misce rozgniatamy obrane awokado, dodając sok z limonki oraz obranego i drobno pokrojonego pomidora. Papryczkę chili i szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do sosu wraz z posiekana kolendrą. Doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy. Na upieczone ziemniaki wykładamy sos guacamole. Podajemy z chipsami z boczku.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o