Pielmieni

Pielmieni. Propozycja podania. | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Pielmieni to przepyszne pierożki nadziewane jagnięciną bądź wieprzowiną.

REKLAMA

FARSZ:
mięso mielone jagnięce bądź wieprzowe 500 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 żółtka
1 łyżka śmietany
rosół warzywny ok. 150 mililitrów
olej rzepakowy

CIASTO:
700 gramów mąki pszennej
200 mililitrów ciepłej wody
2 żółtka
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli

Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i soli, dodając tyle wody aby było elastyczne, ale gęste. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy. Robimy farsz. Mięso mielimy w maszynce przez sitko o dość drobnych oczkach dodając cebulę i czosnek. Wyrabiamy z olejem, dodajemy sól i pieprz. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, rosół warzywny i śmietanę. Farsz wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na pół, rozklepujemy palcami i wałkujemy by było bardzo cienkie. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz (ok. 1 łyżeczkę). Przykrywamy drugim kółkiem i boki każdego pierożka zlepiamy, możemy docisnąć widelcem. Pielmieni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o