Piersi z kaczki z sosem pomarańczowym i puree z marchewki

0
459
Piersi z kaczki z sosem pomarańczowym i puree z marchewki. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Poniżej prezentujemy przepis na dwie sztuki piersi z kaczki z sosem pomarańczowym i puree z marchewki.

REKLAMA

2 piersi z kaczki
1 łyżka miodu
1 pomarańcza
1 łyżka masła
½ łyżeczki brązowego cukru,
sól i pieprz do smaku

Piersi z kaczki myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kratkę uważając by nie naciąć mięsa. Oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem oraz startą skórką z pomarańczy.
Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy filety skórą do dołu przez ok 7 minut, następnie obracamy i smażymy jeszcze ok 5 minut. Wyjmujemy kaczkę z patelni i smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut w temp 180 C.
W tym czasie myjemy pomarańczę a następnie ścieramy z niej skórkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z sokiem z pomarańczy. Dodajemy masło oraz cukier. Redukujemy aż powstanie nam sos.
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, czekamy chwile i dopiero kroimy w plastry. Powinna być lekko różowa w środku.
Podajemy z puree z marchewki : 8 marchewek obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Po ugotowaniu miksujemy z dodatkiem ¼ szklanki mleka i 2 łyżek masła. Przyprawiamy do smaku solą i imbirem w proszku.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o