Porkolt czyli „gulasz” węgierski

Porkolt
Porkolt. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

300 g wołowiny (ja użyłam pręgi wołowej)
200 g wieprzowiny
2 łyżki smalcu 
½ szklanki wywaru jarzynowego
1,5 cebuli
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
3 pomidory lub pomidory w puszce
1/2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz

REKLAMA

Mięso kroimy w niewielką kostkę, cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec i wrzucamy mięso. Smażymy około 4 minuty, następnie wrzucamy cebulę oraz słodką wędzoną paprykę i drobno pokrojony czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wywar, wrzucamy mięso, pokrojone w kostkę papryki i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny,
aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zostawiamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o