Rosół po malezyjsku

Rosół po malezyjsku.
Rosół po malezyjsku. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata

2 udka z kurczaka
4 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
łyżeczka ziaren kolendry
kmin rzymski, kilka ziaren czarnego pieprzu
½ łyżeczki kurkumy w proszku, papryczka chilli
łodyga trawy cytrynowej
1 cebula posiekana w piórka
½ łyżeczki kardamonu
3 goździki
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
laska cynamonu
2 litry wody

Ziarna kolendry, kmin, pokrojony w plasterki czosnek oraz imbir i kurkumę, a także pokrojoną w plasterki papryczkę chilli mieszamy z oliwą. Otrzymaną marynatą smarujemy udka kurczaka i marynujemy całą noc. Na drugi dzień udka podsmażamy na patelni z obu stron. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, dodajemy udka i zalewamy wodą. Dodajemy goździki, trawę cytrynową, kardamon, laskę cynamonu, ziarna pieprzu oraz pomidory. Możemy również dodać świeżą posiekaną kolendrę. Całość gotujemy około 2 godzin na małym ogniu.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o