Sałatka nicejska inaczej

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

puszka tuńczyka
pomidorki koktajlowe
puszka kukurydzy
zielone szparagi,
zielone oliwki (mogą być nadziewane papryką)
2 jajka ugotowane na twardo

REKLAMA

SOS:
jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
szczypiorek
sól
pieprz
koperek do przybrania

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na kawałki wielkości 3 cm i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odkładamy na talerz. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem i pokrojonym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W pucharkach warstwowo układamy składniki: kukurydza, łyżka sosu, pomidorki, szparagi, łyżka sosu, tuńczyk, zielone oliwki, łyżka sosu i ćwiartki jajek. Sałatkę dekorujemy koperkiem.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o