Sambousek czyli placki drożdżowe

0
21
Sambousek czyli placki drożdżowe
Sambousek. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

2 szklanki mąki
2 łyżeczki drożdży
½ łyżeczki soli
½ szklanki ciepłej wody
2 jajka
½ łyżeczki cukru
2 łyżki mleka
1/3 szklanki oleju roślinnego

REKLAMA

Drożdże rozpuszczamy 2-4 łyżkach ciepłej wody. Do miski wsypujemy sól i mąkę, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, mleko oraz olej. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kulki i rozpłaszczamy na małe placki. Przed upieczeniem nakładamy pastę serową.

PASTA SEROWA
½ szklanki sera feta
1 łyżka soku z limonki
świeży tymianek
drobno posiekana cebula

Wszystkie składniki (oprócz tymianku) mieszkamy i nakładamy na każdy placek. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieczemy w 180 C, aż się zrumienią.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o