Schab pieczony w „rozpuście” kiszonej

0
52
Schab
fot. Joanna Góral
REKLAMA

800 g schabu bez kości
1,5 kg kiszonej kapusty
4 łyżki oleju roślinnego do obsmażenia schabu
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz mielony
3 łyżeczki kminku (mielony świetnie się komponuje z mięsem)
1 łyżka majeranku

REKLAMA

Schab pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, kminkiem i zmielonym pieprzem. Przed samym smażeniem doprawić solą. Po podsmażeniu mięsa, na tej samej patelni zeszklić i posolić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kiszoną kapustę, listki laurowe i ziela angielskie. Mieszając smażyć kapustę przez ok. 2 minuty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć połowę kapusty do żaroodpornej formy, następnie położyć plastry schabu, znów położyć kapustę. Naczynie przykryć pokrywą lub podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Na koniec zdjąć pokrywę i zapiekać danie jeszcze przez ok. 10 minut w 220 stopniach.

REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments