2 kg małży (dobrzy wymytych, używamy tylko zamkniętych muszli)
8-10 ząbków czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
½ szklanki bułki tartej
150 ml oliwy z oliwek
garść posiekanej natki pietruszki
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podgrzewamy w niej pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy małże i smażymy na małym ogniu aż zaczną się otwierać. Doprawiamy solą i podlewamy winem. Na koniec
posypujemy bułką tartą i pietruszką. Mieszamy i wyrzucamy muszle, które się nie otworzyły (oznacza to, że małż był nieświeży lub martwy).
To proste danie popularne jest na całym chorwackim wybrzeżu. Słowo buzaru można przetłumaczyć jako gulasz. Jest to forma podawania różnych owoców morza – ja przedstawiam przepis na małże, którymi z ochotną zajadałam się podczas ostatniej podróży na Krk.
Dodaj komentarz