Słone paluszki

Słone-paluszki
Słone paluszki. Propozycja podania | fot. Magdalena Pasek

25 dag mąki
10 dag masła
20 dag sera żółtego
½ opakowania proszku do pieczenia
sól do smaku
naturalny jogurt grecki – ile przyjmie
2 jajka
gruba sól
sezam, czarnuszka lub kminek do posypania

REKLAMA

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, sól i proszek do pieczenia. Siekamy wszystko nożem. Oddzielamy żółtka od białek. Do ciasta dodajemy żółtka, ser żółty starty na tarce i tyle jogurtu greckiego, aby ciasto było elastyczne. Zagniecione ciasto odstawiamy do lodówki na 1 – 2 godzin. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy paluszki. Smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach aż będą złote.

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o