Solianka

0
15
Solianka
Solianka. Propozycja podania | fot. Anna Zych-Zagta
REKLAMA

1 l wywaru wołowego (mięso z wywaru zostawiamy)
3 ząbki czosnku
cebula
kilka plastrów boczku
6 pieczarek
5 ogórków kiszonych garść czarnych oliwek
garść kaparów
szklanka kwaśnej śmietany
cytryna, papryka słodka mielona
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
natka pietruszki
sól i pieprz

REKLAMA

Czosnek kroimy na plastry, cebulę w piórka, boczek w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy boczek, cebulę, czosnek oraz pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, dodajemy kiszone ogórki i dusimy około 10 minut. Następnie mięso z wywaru kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wywar, dodajemy składniki, które dusiliśmy na patelni i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy kapary i oliwki. Do miski ze śmietaną wlewamy chochlę zupy, mieszamy a następnie wlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ugotowaną zupę wylewamy na talerze, dodajemy po dwa plasterki cytryny.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o