Sopa de mariscos (zupa z owocami morza)

0
302
Sopa de mariscos (zupa z owocami morza), propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Sopa de mariscos to bardzo popularna zupa w Hiszpanii. Odwiedzając ten piękny i jakże kolorowy kraj, koniecznie należy jej skosztować.

REKLAMA

NA WYWAR:
3 głowy ryb morskich, kręgosłupy, ogony
plasterki kalmarów
kilka średnich krewetek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 dojrzały pomidor
sok z cytryny
bouquet garni

W dużym garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili zalewamy wszystko 1 l wody. Dodajemy sok z 1 cytryny, bouquet garni, sól do smaku. Gotujemy ok godzinę. Odcedzamy wywar.

NA ZUPĘ:
kilka filetów morskich ryb (może być dorsz)
6 dużych krewetek
plasterki kalmarów
10 małży
1 papryczka chili
1 cebula
2 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
szklanka białego wytrawnego wina
szafran

Teraz w rondlu na oliwie podsmażamy 1 pokrojoną w kostkę cebulę, 1 pokrojone usunięte z nasion chili, 2 ząbki czosnku. Dodajemy szklankę wytrawnego białego wina. Czekamy do odparowania się wina. Następnie dodajemy wywar rybny, 2 pomidory pokrojone w kostkę oraz szafran. Gotujemy przez ok 15 minut. Następnie na patelni podsmażamy osobno krewetki i osobno filety z ryb, dodajemy do wywaru wraz z kalmarami. Doprawiamy solą do smaku. Na koniec do zupy dodajemy małże. Po otwarciu się małży zupa jest gotowa!

Podajemy z bagietką.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o