Sos grzybowy

0
245
Sos grzybowy, propozycja podania. fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

Sos grzybowy, to idealne danie dla tych, którzy uwielbiają grzyby. Najlepiej smakuje, gdy przyrządzamy go z zebranych przez nas grzybów.

REKLAMA

400 g świeżych grzybów
30 g masła
1 łyżka oleju
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
125 ml wody lub bulionu warzywnego
100 g słodkiej śmietany 30-36%
sól i pieprz
natka pietruszki

Grzyby oczyścić (grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką do zabrudzeń, jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika około 5 minut. Następnie polać wodą lub bulionem. Zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (około 10 minut). Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o