Souvlaki czyli greckie szaszłyki

0
41
Souvlaki
Souvlaki czyli greckie szaszłyki | fot. Anna Zych-Zagata
REKLAMA

½ kg karkówki lub schabu
sok z cytryny
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
świeża mięta,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz

REKLAMA

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy wino, dodajemy drobno posiekany czosnek, świeży tymianek i miętę, sok z cytryny oraz paprykę w proszku. Mieszamy. Mięso kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty na około 30 minut. Następnie mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Smażymy na rozgrzanym grillu z każdej strony. Upieczone souvlaki podajemy z sałatką grecką i sosem tzatziki.

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o