Świąteczny tort bezowy

0
285
Tort bezowy
fot. Karina Adam
REKLAMA

6 białek,
szklanka cukru,
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej,
1 łyżeczka soku z cytryny,

REKLAMA

MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietany 30%,
250 g serka mascarpone

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać pod koniec mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Masę białkową podzielić na pół i rozłożyć na pergaminie dwa równe krążki. Włożyć do piekarnika piętrowo i zmniejszyć temp. do 130 st. Trzymać w piekarniku 1,5 godziny. Przygotować masę śmietanową. Ubić masę, przełożyć spody bezowe i udekorować owocami – ja najczęściej wybieram maliny, w sezonie truskawki. Dodaję kilka listków świeżej mięty.

AUTOR: Karina Adam

REKLAMA

Dodaj komentarz

  Ustaw powiadomienia  
Powiadom o